Valentine-Lunchen - 12.02.2020

Vi firade Carpe Diem´s Valentine redan onsdagen den 12:e februari på den för oss gamla välkända restaurangen, - ”AQUARELLE” i Almancil. Av bokade 43 deltagare blev vi till slut 38 p.g.a. av några hälsoproblem.

Vädret var på topp, varmt och skönt, medan solen gassade på oss under ett livligt minglande på restaurangens uteplats där välkomsdrinken serverades. Detta pågick fram till kl.13 då det blev dags för sittning till bords, - inne i restaurangen.

Väl sittande hälsades alla välkomna och ombads att plocka fram sångbladet med vår speciella Carpe-Sång (”Biskops Visa”) för att gemensamt, i vanlig ordning, starta träffen. Detta fick dessvärre göras utan musikalisk uppbackning p.g.a. ett teckniskt missöde. Men resultatet blev bättre än väntat och vi bör framöver kunna framföra den korta visan som enbart en ”a cappella”.  

Därefter presenterades en nybliven Medlem i föreningen, - med en efterföljande varm applåd. Nänligen vår f.d. svenska Ambassadör i Portugal under åren 2012-2017, - Caroline Fleetwood. VÄLKOMMEN!

Innan förrätterna serverades, - blev det en kort historik beträffande legenden om varför vi firar ”Valentine”. 

Starkast är legenden om Sankt Valentine, - en präst som fängslades i Rom år 269 av kejsaren Claudius II som ogillade att unga par gifte sig. Han ville ha ogifta män i sina stora arméer enär de gifta männen var betydligt sämre soldater. Valentine trotsade kejsarens förbud p.g.a. hans starka tro på kärleken och fortsatte därför att viga unga kärlekspar. Han blev avslöjad och hamnade i fängelse och fick genomgå martyrdöden genom halshuggning de 14:e februari. I fängelset var det fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till Valentine. De blev förälskade och strax innan han skulle avrättas lyckades Valentine smuggla ut ett meddelande till henne som han hade undertecknat med ..... ”Din Valentine”, som därmed anses ha blivit det första s.k. ”Valentine-kortet”.

När förrätten var avslutad sjöng vi gemensamt en sång kallad ”Vinets Hyllningssång” och detta på den kända melodin - ”Vintern rasar ut bland våra fjällar”. Sången avslutades med en stor skååååål - för den årligen återkommande påminnelsen om ”Valentine” och budskapet om att visa vänskap, uppskattning och kärlek till varandra. 

Nu blev det så dags för de fyra olika huvudrätterna att fördelas enligt förbeställda önskemål till - som noterades - allas belåtenhet.

Vår Medlem Jyri Uimonen fick efter huvudrätten några minuter på siga att lämna lite förhands-information om ett intressant bostadsprojekt -  i nordisk stil - som snart skall påbörjas i Quarteira. Under bygg-mässan som skall äga rum i Stockholm den följande helgen (februari 15-16) är byggfirman på plats för en genomgripande presentation av projektet som redan visat på stort intresse med ett flertal lägenheter redan sålda.

Därefter fick vi avnjuta de läckra efterrätterna medan den mest ”Valentine”-dekorerade gästen utsågs genom att ”programledaren” gick runt samtliga bord och inväntade ett ljudligt STOPP-utrop av de övriga gästerna när vinnaren passerades. Ett gemensamt starkt utrop kom vid vår medlem Anne-Christine Eriksson, - som av församlingen därmed hade utsetts till vinnare. För denna sin trevliga utstyrsel erhöll Anne-Christine en flaska rött kvalitets-vin från Alentejo som dagen till ära otroligt nog hade namnet - ”Valentina”.  GRATTIS!

Under tiden som kaffet började serveras sjöng vi ytterligare en sång ifrån sångbladet. Detta nu tillsammans med en inspelad version av ”Min Älskling Du Är Som En Ros” under det att en äkta vackert röd ros delades ut till samtligta närvarande, - inklusive till restaurangens personal.

Vår Valentine-Lunch började nu lida mot sitt slut efter en ånyo trevlig samvaro i vänners glada lag. Innan vi bröt upp fick alla vetskapen om att det den 11:e mars var dags för ett återseende i samband med vårt ordinarie Årsmöte efterföljt av en delikat lunch på den trevliga gamla restaurangen från 1985 i Albufeira, - ”A LAGOSTEIRA”.

Ett stort och HJÄRTLIGT tack för idag med tillönskan om en underbar ”Alla Hjärtans Dag” nu den 14:e!! 

 

 Några foton från lunchen kommer snart på plats härunder.

🙂