Besöket ombord på segelfartyget "L´Hermione den 10:e Maj 2018.

 

Till den 10:e Maj var alla medlemmar och gäster inbjudna till vårt ”Carpe Diem Extra” med ett besök i Portimão ombord på det gästande franska segelfartyget  ”L´Hermione” som hade anlänt den 8:e för ett tre-dagars besök.

 Vi blev totalt 60 deltagare som hade svarat positivt på vår inbjudan och hade förbokats för en intressant guidad tur att påbörjas kl. 11:00.  Vi samlades vid fartygets landgång för incheckning vid ”Carpe Diem” skylten kl. 10:45.

Det visade sig vara ett populärt utflyktsmål med många köande besökare för en c:a halvtimmes presentation och rundvandring ombord.

Efter ett relativt kort köande gick vår grupp över landgången och ”trampade” däck alldeles akter om förmasten, där vi mötte vår unge franska besättningsman som Ragnhild hittat och som talade bra engelska.

Ryktet om att en skandinavisk grupp hade bordat fartyget hade tydligen snabbt spridit sig bland besättningen,  enär plötsligt en riktig ”Göteborgare”  dök upp ur den ordinarie besättningen och presenterade sig som ”Jens”.

Jens tog över den guidade turen på ett mycket professionellt sätt och visade synnerligen stora kunskaper om segelfartyg av detta speciella slag. Han var i grunden utbildad Segelmakare och hade nu den viktiga tjänsten ombord som ”Båtsman” sedan nio år medan fartyget alltjämt var under byggnad och utrustning. En befattning som han fortfarande hade med stolthet i blicken. Vidare lät han oss veta att den totala besättningen ombord bestod av 80 män och kvinnor.  Av dessa tillhörde 20 den ordinarie besättningen som bestod av t.ex. Kapten, Styrmän, Maskinchef, Båtsman/Segelmakare (Jens), Timmerman, Matroser, Kökspersonal m.fl. Detta i enlighet med internationella bemannings- och säkerhetsbestämmelser för ett dyligt fartyg. De övriga 60 medlemmarna av besättningen var ”handplockade” frivilliga, mest franska, skepps-entusiaster i alla åldrar.

Vi flyttade oss sedermera akteröver (runt akter-masten) där Jens fortsatte att ge oss åtskilliga intressanta historier och berättelser om såväl det gamla som det nya fartygets historia. Bl.a. nämnde han att den snidade galjonsfiguren (kuttersmycket) i förskeppet, som vi kunde se ifrån kajen, var snidat i svenskt virke av fur.

Vidare svarade Jens välvilligt och entusiastiskt på alla våra frågor innan det dessvärre blev - alltför tidigt - dags att lämna skeppsdäcket för fast mark under fötterna via en annan landgång.

På kajen väntade ”Carpe Diem” skylten för att visa vägen till restaurang-tältet med gott om bord, stolar och bänkar både inne och ute. Där serverades det välsmakande rätter och drycker av olika slag som de flesta av oss beställde och betalade individuellt. De populäraste  huvudrätterna visade sig vara ostron, kyckling och spätt med diverse tillhörande ingredienser, tillsammans med svalkande drycker i det vackra, soliga vädret.

Under tiden pågick det också en hel del andra trevliga aktiviteter på kajen med bl.a. musik, dansuppvisning, diverse försäljningar m.m. som underhöll och roade besökarna både före och efter skeppsvisiten.

Avlutnings- och sammanfattningsvis tycktes detta ha blivit en trevlig och lyckad utflykt som avslutning  på vårsäsongen. Med tack och farväl innan vi skiljdes, önskade vi varandra en trevlig sommar och på återseende efter Carpe Diem´s sommaruppehåll.

 

«««««««««« o »»»»»»»»»»

 

Fotografier från detta event har arkiverats och kan återses efter önskemål genom ett e-mail till:

admin@carpediem-algarve.org